Hormoonproof recepten: Glutenvrij vezelrijk amandelbrood

Glutenvrij eten blijft voor velen een ontzettend grote uitdaging, terwijl dit makkelijker is dan je denkt. Een voedingspatroon rijker aan goede vetten en armer aan koolhydraten daarentegen is moeilijker. Dit glutenvrije brood is gemaakt van amandelmeel, daardoor heeft het een licht zoetige smaak en een smeuïg karakter door de psylliumvezels die voor de stevigheid en structuur zorgen. Het brood lijkt eerder op een cake en wordt niet zo groot, maar door de hoeveelheid goede vetten verzadigd het behoorlijk. 

Ca. 12 tot 16 plakjes l 40 minuten 

Benodigdheden:

● 200 gram amandelmeel

● 3 theelepels (wijnsteen) bakpoeder

● 1 theelepel zout

● 20 gram psyllium vezels

● 4 eieren 

● 50 gram gesmolten kokosolie

● 125 ml warm water

● 20 gram pitten en zaden mix

Bereiding

1) Verwarm de oven op 180 graden. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom.

2) Mix de eieren, gesmolten kokosolie en water door elkaar en voeg dit toe aan de kom.

3) Gebruik een staafmixer om van het geheel een deeg te maken. Mix niet te lang, het deeg wordt al snel stevig. 

4) Gebruik een cakeblik met bakpapiertje en zorg dat de randen van het cakeblik goed zijn ingevet met ongezouten roomboter

5) Voeg als laatste een pitten en zaden mix toe om het brood een extra bite te geven. Strooi de pitten en zaden mix over de bovenkant van het brood en druk zachtjes aan met een lepel.

6) Doe het brood voor ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven, kijk tussendoor even goed of het niet te hard gaat. 

Het brood is goed als de bovenkant lichtbruin is en de binnenkant droog. Prik even met een satéstokje in het brood om dit te checken. Laat het brood goed afkoelen en beleg naar smaak. Heerlijk met avocado en gerookte zalm. Bewaar wat plakjes brood gemakkelijk een aantal dagen in de vriezer.