Acnetherapie

Acnetherapie in Leidschendam

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. We herkennen acne meestal als een aandoening die voorkomt bij jongeren, we hebben het dan vaak over jeugdpuistjes.

Echter kunnen mensen ook op latere leeftijd last krijgen van acne door verschillende oorzaken zoals: levensstijl, voeding (voedselintoleranties) en hormonen (disbalans). Onze huidtherapeuten kijken samen met jou naar de mogelijke oorzaken van de acne, waarbij je een uitgebreide analyse advies krijgt over verzorging van de huid van binnen en buiten en behandelmogelijkheden.

Wat is acne?

Bij acne is er vaak sprake van een overmatige productie van talg. Dode huidcellen stapelen zich op en vormen een blokkade waardoor de talgklier verstopt raakt.
De acne kan zich in verschillende vormen uiten; in comedonen open (black heads) of gesloten (whiteheads), ontstekingen (grote onderhuidse bulten) of pustels (een rood puistje met wit pus erin), papels (gekenmerkt door rode bultjes). Acne kan op verschillende plekken voorkomen, in  het gelaat, decolleté, rug en schouders. 

Acne: de verschillende soorten:

Acne vulgaris

Acne vulgaris: deze vorm van acne komt voornamelijk voor bij jongvolwassenen tussen de 12 en 24 jaar. Dit type kan in alle bovengenoemde soorten puistjes voorkomen.

Acne conglobata:

Acne conglobata: Is een ernstige vorm van acne die vaak in de puberteit begint maar tot lang na het 20e jaar actief kan blijven. Deze vorm uit zich in grote, rode en pijnlijke ontstekingen met onderhuidse abcessen.

Acne comedonica:

Acne comedonica: bij deze vorm staan comedonen ofwel mee-eters op de voorgrond. Deze vorm zien we voornamelijk bij een verhoogde talgproductie in de puberteit of in periodes met hormoonschommelingen.

Acne Tarda:

Acne Tarda: Deze vorm wordt ook wel de 'volwassenacne' genoemd die voornamelijk voorkomt bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Acne Tarda wordt vaak gezien op de kin, kaaklijn en wangen. Bij deze vorm van acne staan ontstekingen en puistjes op de voorgrond in zijn er relatief maar weinig mee-eters.

Acne behandeling

Acne kan voorkomen in verschillende soorten, de bekendste vormen zijn acne vulgaris, acne comedonica, acne conglobata en acne tarda. Bij alle soorten acne is het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten belangrijk, zodat deze de acne remmen maar de huid niet te veel uitdrogen. Dit is altijd een persoonlijk advies aan de hand van jouw huid en huidanalyse.

Peelings kunnen erg effectief zijn bij (actieve) acne. Een peeling gericht op acne pakt namelijk meerdere factoren tegelijk aan. Of het nu gaat om mee-eters, verstopte poriën, ontstekingen of acnelittekens in de huid. Aan de hand van het huidbeeld zullen onze huidtherapeuten kiezen voor een geschikte peeling. Zo kan een oppervlakkige  peeling (Dermaceutic Milk Peel) huidschilfers verminderen,  de talgproductie remmen, mee-eters verminderen en vlekjes van acne verminderen. 

Diepere peelings kunnen ingezet bij acne littekens of vergrote poriën, een voorbeeld van zo’n peeling is de TCA trichloorazijnzuurpeeling. Daarnaast kan medische microneedling met de Skinpen ingezet worden om acne littekens te verbeteren en de huidteint en conditie te verbeteren.

Acne littekens

Acne kan blijvende schade in de huid veroorzaken zoals littekens

Door diepe ontstekingen en puistjes kunnen er putjes/deukjes in de huid ontstaan die niet zomaar uit zichzelf kunnen verdwijnen. Bekende soorten acne littekens zijn icepick littekens (kleine gaatjes) en boxcar littekens. Boxcar littekens zijn ronde of ovale littekens met scherpe verticale randjes. Deze littekens zijn iets wijder aan de oppervlakte vergeleken met de ice pick littekens. Acne littekens kunnen verschillen in dieptes. Acne littekens kunnen effectief worden behandeld met medische microneedling met de Skinpen, TCA peeling of de Pixel peel.

Acne resultaten

Vergoeding acnebehandeling

Veel acnebehandelingen kunnen (geheel of gedeeltelijk) vergoed worden door jouw zorgverzekering. De huidtherapeuten van Huidkliniek Vitaderm zijn gerigistreerd bij Het Kwaliteitsregister Paramedici (KP-register) en zijn aangesloten bij de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten). De hoeveelheid van uw vergoeding en welke vergoedingen van toepassing zijn kun je navragen bij jouw zorgverzekering of teruglezen bij de polisvoorwaarden onder het kopje: huidtherapie/acnetherapie of huidbehandelingen.