Vaatlaser­behandeling 

Vaatlaser­behandeling

Couperose is een veel voorkomende onschuldige huidaandoening die vaak voorkomt bij iemand met een licht huidtype. Couperose is te herkennen aan een netwerkje van uitgezette kleine, rode of blauwe bloedvaatjes in het gezicht, hals of decolleté. Deze vaatjes worden ook wel teleangiëctastieën genoemd. Door het ouder worden raken de vaatwanden die bestaan uit collageen en elastinevezels verzwakt, hierdoor kunnen de vaatwanden niet meer goed samentrekken. Oorzaken van couperose zijn huidveroudering, erfelijke aanleg, veel temperatuurwisselingen, leefstijl en blootstelling aan zonlicht. Met behulp van een laserbehandeling kunnen we de couperose en/of roodheid sterk verminderen of verhelpen. Andere roodheden in het gelaat zoals diffuse roodheid of een spider naevi kunnen ook spontaan ontstaan maar goed worden behandeld laser. Een spider naevi is een rood stipje met uitlopers van vaatjes.

Hoe worden couperose en roodheden in het gelaat behandeld?

Voorafgaand aan de behandeling zal er eerst een consult plaatsvinden waarin de huidtherapeut jouw wensen en verwachtingen bespreekt. Er volgt een huidanalyse waarbij de huidtherapeut bekijkt welke behandeling het beste aansluit bij de indicatie en wens. Couperose is eenvoudig te behandelen met behulp van lasertherapie en zal niet uit zichzelf verdwijnen. De uitgezette vaatjes hebben geen functie meer en spelen geen rol bij de aanvoer en afvoer van afvalstoffen in de huid. Omwille van deze reden kunnen we de vaatjes eenvoudig en veilig behandelen, met een vaatlaser die heel selectief de bloedvaatjes verwarmt maar niet de omringende huid. Door de warmte van de laser trekken de vaatwanden weer samen, waarna het lymfevatenstelsel de beschadigde vaatjes opruimt binnen enkele weken. Algehele of diffuse roodheid kunnen we bij huidkliniek Vitaderm effectief behandelen met IPL (intense pulsed light). De lichtflitsen absorberen oppervlakkige kleine vaatjes, die nu constant warmte en opvlammingen in de huid veroorzaken. Na de laserbehandeling is de huid nog enkele uren rood en kan deze licht gezwollen zijn. Het is daarbij belangrijk dat u alle warmtebronnen de komende twee tot drie dagen na de behandeling vermijdt.

Dit resultaat is behaald na 1 vaatlaser behandeling.

Berkentakjes/ Haarvaatjes benen

Heb jij last van ontsierende rode en/of blauwe adertjes of haarvaatjes op je benen? Draag jij omwille van die zogenaamde berkentakjes een lange broek in de zomer om je benen te verbergen? Nergens voor nodig, bij huidkliniek Vitaderm helpen wij je graag.

Hoe ontstaan berkentakjes?

Verwijde haarvaatjes op de benen zijn het gevolg van vaatwandverslapping, wat ontstaat door erfelijke aanleg, hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap of een staand beroep.

Hoe worden berkentakjes behandeld?

Bij Huidkliniek Vitaderm kunnen we een veilige en effectieve behandeling bieden voor het verwijderen van berkentakjes. De berkentakjes zijn door de vaatwandverslapping niet functioneel meer, waardoor ze niet bijdragen aan het vervoer van voedingstoffen en afvalstoffen in de huid. Daarbij spelen de verwijde vaatjes geen rol meer in de bloedcirculatie, waardoor we deze veilig en effectief kunnen verwijderen. Hierbij maken we gebruik van een Nd:yag laser, dit is een vaatlaser die reageert op het chromofoor hemoglobine. De laser kan selectief de verwijde haarvaatjes verhitte, waarna de verslapte vaatwanden weer samen kunnen trekken. Door de samentrekking van de vaatwanden worden de vaatjes door het eigen lymfevatenstelsel opgeruimd. Doorgaans duurt dit proces gemiddeld tussen de 10 en 12 weken. De vaatjes die zijn behandeld en het eigen lichaam heeft opgeruimd blijven in principe voorgoed weg. Om een goed resultaat te behalen zijn er gemiddeld drie tot vier behandelingen nodig, dit is afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de vaatjes. In de loop van de tijd kunnen er weer nieuwe vaatjes ontstaan.

Is de behandeling pijnlijk?

Met behulp van de Duetto MT EVO Nd:yag  van Quanta system kunnen we heel eenvoudig de verwijde haarvaatjes verwijderen. De behandeling is enigszins pijnlijk maar door de directe koeling van de huid goed te verdragen. Je kunt het gevoel vergelijken met warme prikjes of elastiekjes die tegen de huid aan schieten. Na de behandeling kan de huid nog wat rood en gevoelig zijn, ook kunnen er voelbare onderhuidse bobbeltjes ontstaan wat binnen enkele uren vanzelf verdwijnt. De vaatjes kunnen in de loop van de weken van lichtrood naar donkerblauw of zelfs paars verkleuren, dit heeft te maken met het afbraakproces en is van tijdelijke aard. Ook kunnen er soms wat kleine pigmentvlekjes ontstaan of wat verkleuringen in de huid, dit kan mogelijk wat langzamer uit de huid verdwijnen en is afhankelijk van het herstelvermogen van het lichaam. Na de behandeling kun je vrijwel meteen je dagelijkse bezigheden hervatten. Bij een staand beroep adviseren we je nog een dagje thuis te blijven, zodat er niet teveel druk op de vaatjes komt. Vermijd daarnaast alle vormen van warmtebronnen zoals een warme douche, heet bad, sauna of sporten voor de eerste 48 uur. Daarnaast dien je in het genezingsproces de huid niet bloot te stellen aan zonlicht.