Coagulatie goedaardige huidvergroeiingen

Goedaardige huid­vergroeiingen

Verheven rode of bruine bobbeltjes, vlekjes of plekjes worden ook wel huidvergroeiingen genoemd die zowel op het gezicht als op het lichaam kunnen ontstaan. Ze worden vaak gezien op plekken waar schuring van de huid plaatsvindt zoals bij de beha-rand, in de liezen, oksels en in de hals. Huidvergroeiingen worden gecategoriseerd in steelwratjes, ouderdomswratjes, fibromen, skintags, kersenwratjes, vetbultjes en vergrote talgklieren. Meestal zijn deze huidvergroeiingen volkomen onschuldig maar worden ze als cosmetisch storend ervaren of kunnen ze irritatie geven bij wrijving of schuring van kleding. Bij huidkliniek Vitaderm in Leidschendam kunnen we eenvoudig en veilig de huidvergroeiingen voor jou verwijderen.

Hoe ontstaan huidvergroeiingen?

Huidvergroeiingen ontstaan doorgaans op middelbare leeftijd en vermenigvuldigen zich naarmate we ouder worden. Het is niet altijd duidelijk hoe deze huidvergroeiingen ontstaan, maar meestal zien we dat genetische aanleg, zonschade, blootstelling aan uv-straling, een verslechterde huidbarrière en voeding een grote rol spelen. Daarnaast zien we vaak huidvergroeiingen ontstaan op plekken waar schuring en wrijving veelvuldig plaatsvindt.

Welke huidvergroeiingen behandelen wij?

Steelwratjes

Dit zijn huidkleurige huidaanhangsels die met een steeltje aan de huid vastzitten. Ze komen vaak voor in huidplooien zoals in de hals, oksels, liezen of op de oogleden. Vaak zijn ze huidkleurig maar soms kunnen ze ook gepigmenteerd zijn. Steelwratjes worden ook wel skintags of fibromen genoemd die in aantallen kunnen toenemen door overgewicht of tijdens een zwangerschap.

Ouderdomswratjes

Dit zijn gepigmenteerde verhevenheden met een ruw huidoppervlak die ook wel verruca seborrhoica worden genoemd. Het zijn veel voorkomende huidvergroeiingen die met de leeftijd toe nemen en veel gezien worden op oudere leeftijd. De plekjes hebben wat weg van verheven moedervlekken en kunnen over het hele lichaam voorkomen. Ouderdomswratjes worden vooral gezien op de romp en zonbeschenen delen van het lichaam bij mensen die veel zon schade hebben opgelopen.

Kersenwratjes

Dit zijn rode halfronde, vlakke of bolle bloedblaasjes die over het gehele lichaam voorkomen en vooral gezien worden vanaf de leeftijd van 40 jaar. Kersenwratjes worden ook wel angioma senilis, cherry angioma, ouderdoms-haemangioom of ruby spots genoemd die zich uitbreiden met het toenemen van de leeftijd. Ze worden vaak veroorzaakt door vaatwand verslapping, overmatige blootstelling aan zonlicht, verzwakt bindweefsel door een tekort aan nutriënten waaronder ijzer, jodium en vitamine C.

Fibromen

Dit zijn wratachtige huidaanhangsels, lijkend op steelwratjes maar dan groter. Ze zijn vaak zacht en zijn huidkleurig of kunnen gepigmenteerd zijn.

Xanthelasma

Dit zijn gele plaques die rondom de ogen voorkomen en ontstaan door een verstoorde vetstofwisseling in de cellen. Dit kan een gevolg zijn van een te hoog cholesterol maar ook door genetische aanleg spontaan ontstaan.

Dermatosis papulosa nigra

Dit zijn ouderdomswratjes die voorkomen bij de donkere huid met name in het gelaat of in de hals. Het zijn kleine, donkere, ruwe en verheven plekjes die goed voelbaar zijn.

Talgklierhyperplasie

Dit zijn vergrote talgklieren of worden ook wel seniele talgklierhyperplasie of sebaceous gland hyperplasia genoemd. Ze zien eruit als een huidkleurig bultje op de huid, waarbij je in het midden een deukje ziet en de kern wit tot gelig van kleur kan zijn. Een vergrote talgklier zie je voornamelijk op de vettere t-zone in het gezicht zoals op het voorhoofd, bij de wangen of de neus. Overmatige blootstelling aan zonlicht, voeding, een slechte huidbarrière en hormonen hebben invloed op de werking van de talgklieren.

Hoe worden goedaardige huid­vergroeiingen behandeld?

Het is onnodig om met ontsierende plekjes op het gezicht of lichaam te blijven rondlopen. Een behandeling voor het verwijderen van huidvergroeiingen is zeer eenvoudig, veilig en effectief in het verminderen van de kleur, verhevenheid of zichtbaarheid.  Iedere goedaardige huidvergroeiing vraagt een andere aanpak en behandelmethode.

huidscan en analyse

Voordat de behandeling wordt uitgevoerd, wordt er eerst een nauwkeurige huidanalyse en huidscan van de huid gemaakt. De huidtherapeuten van huidkliniek Vitaderm kunnen goedaardige huidvergroeiingen snel herkennen en beoordelen. Bij twijfel kan het zijn dat de huidtherapeut je eerst doorverwijst naar de huisarts alvorens zij besluit te behandelen. In samenspraak met jou wordt er gekeken welke behandeling het meest effectief is en het beste resultaat zal geven. Bij diepliggende goedaardige huidvergroeiingen kan er worden gekozen voor een doorverwijzing naar een plastisch chirurg om dit chirurgisch te laten verwijderen. 

coagulatie

Kleine huidvergroeiingen zoals  steelwratjes, ouderdomswratjes, dermatosis papulosa nigra en talgklierhyperplasies kunnen eenvoudig en nauwkeurig behandeld worden met een coagulatie apparaat. De huid verhevenheden worden verhit door een klein pennetje met stroom. Het plekje wordt weer vlak gemaakt aan het normale huidoppervlak, waarna het na enkele dagen vanzelf van de huid af valt.

Duetto MT EVO Nd: YAG laser van Quanta system

Met de Duetto MT EVO Nd: YAG laser kunnen kersenwratjes, cherry angiomen of ruby spots eenvoudig en zeer effectief behandeld worden. De Nd: YAG laser werkt met een golflengte van 1064 nm dat door middel van lichtpulsen een hoge energie afgeeft aan de verwijde vaatjes. De Nd: YAG laser reageert op het chromofoor hemoglobine in de huid en geeft daar heel selectief zijn energie aan af, waardoor de energie niet door de omringende huid wordt opgenomen. Hierdoor werken we zeer nauwkeurig en gecontroleerd op beschadigde vaatjes die geen functie meer hebben en geen rol meer spelen bij de bloedcirculatie. Het lymfevatenstelsel ruimt binnen enkele weken de vaatjes vanzelf op. Soms kunnen de vaatjes in eerste instantie wat donkerder kleuren door het gestolde bloed, wat nog moet worden opgeruimd. Deze reactie is van tijdelijke aard en trekt doorgaans binnen enkele dagen weg. 

Wat kost de behandeling?

Afhankelijk van het aantal en de grootte van het te behandelen gebied wordt de prijs per behandeling bepaald. Tijdens het consult krijg je een goede indicatie van de kosten per behandeling en de meest geschikte behandelmethode. Een coagulatie of laserbehandeling is er al vanaf 80 euro.