Teff is een oergraan, wat oorsprongelijk een grassoort is. Het lijkt een beetje op brinta maar dan vele malen gezonder.
● Teff bevat essentiële mineralen zoals calcium als bouwstof voor spieren en botten, magnesium, kalium en ijzer, nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes die voor zuurstoftransport zorgen en veel energie leveren.
● Teff bevat veel langzaam verteerbare, complexe koolhydraten. Hierdoor heeft het de unieke eigenschap energie langzaam en efficiënt aan het lichaam af te geven. Onderzoeken tonen aan dat teff na elke maaltijd de stijging van de bloedsuikerspiegel tegen gaat. Het hongergevoel blijft langer weg.
● Teff bevat hoogwaardig eiwit omdat alle 8 essentiële aminozuren, vooral lysine, in de juiste verhouding aanwezig zijn. Deze dienen als belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en worden makkelijk opgenomen.
● Teff bevat erg weinig fytinezuur waardoor alle belangrijke voedingsstoffen goed door ons lichaam worden opgenomen. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen.
● Teff is glutenvrij.
Genoeg redenen om het eens te gaan proberen! Een lekker alternatief voor je havermout, kan je een beetje variëren. Je haalt teff bij de natuurwinkel, zoals Ekoplaza.
Uiteraard kan je variëren zoveel je wilt met dit ontbijt, ik geniet momenteel vooral van de variant met warme appel. Want warme appel is zo ontzettend lekker! En de combinatie met kaneel is niet alleen een feestje voor je smaakpapillen, het is ook nog eens goed voor je bloedsuikerspiegel. Probeer het eens uit!
Benodigdheden:
● 30 gram teff vlokken
● 10 gram gebroken lijnzaad (malen met koffiemolen)
● 250 ml ongezoete amandelmelk
● 1 appel
● Snufje ceylon kaneel
● Scheut water
Bereiding:
1) Pak een pannetje en meng de teff met de gebroken lijnzaad en amandelmelk.
Laat dit een half uur staan (Dit kan ook makkelijk de avond van tevoren).
2) Snijd de appel in kleine blokjes en bak ze met een theelepeltje kokosolie op zacht vuur
Begint het lekker op te warmen, dan giet je er een scheutje water bij en strooi je er wat kaneel overheen. Laat dit lekker sudderen tot al het vocht weer weg is.
3) Ondertussen warm je de teff op, ook op zacht vuur. Blijf regelmatig roeren zodat het niet te veel gaat koken. Vind je de pap te dik, dan kan je er wat extra amandelmelk aan toevoegen. Omdat je de teff eerst even hebt laten wellen hoef je het niet lang te koken, mocht je dit niet hebben gedaan dan zou ik zeker aanraden om het 20 minuutjes het op heel zacht vuur te laten staan (regelmatig even doorroeren).